‘Knoefy de verhalenverteller’

Knoefy de verhalenverteller’ is een kort interactief lesprogramma voor groep 1-2 van de basisschool, waarin in vier lessen de basisemoties langskomen: boos, blij, bang en verdrietig.

Knoefy’s verhalen worden in het klaslokaal op een toegankelijke manier gebracht: via de gouden oude poppenkast, in een modern jasje mét geluidseffecten. De verhalen kunnen worden aangepast op wat er in de klas speelt. Ook krijgen kinderen hun eigen blije Knoefy, waarmee ze oefenen in het vertellen van hun verhaal, zodat ze dit in de klas én thuis kunnen toepassen.

Basisemoties in alledaagse gebeurtenissen
Knoefy leert kinderen zich te uiten met behulp van de basisemoties in alledaagse gebeurtenissen. En ook bij andere gebeurtenissen die grote impact hebben op een kind, zoals gepest worden, een scheiding, kindermishandeling, huiselijk geweld of het overlijden van een familielid of huisdier, is emotionele weerbaarheid onmisbaar. Door kinderen vroeg te stimuleren op het gebied van inlevingsvermogen en het praten over gevoelens, dragen we bij aan een weerbare generatie.

Knoefy, de circulaire knuffel die kinderen helpt hun emoties te bespreken
Joëlle Close heeft Knoefy geïllustreerd. De handpoppen worden gemaakt van reststoffen (i.s.m. Reshare), door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (i.s.m. Rotterdam Inclusief). Team Knoefy bestaat uit Archell Thompson en Kim de Groote.

De initiatiefnemer
 Initiatiefnemer Archell Thompson is vroeger als kind thuis mishandeld: “Dat ik er met niemand over durfde te praten, deed me meer pijn dan de klappen met de riem, de vuisten, en de schoenen. Ik kon er pas over praten met mijn vader toen ik bijna 30 jaar was. Eerder durfde ik dat niet.” Nadat Archell dat deed, bleek dat zijn vader óók kindermishandeling had meegemaakt en raakte hij vastbesloten de keten te doorbreken.

 “Ik wens kinderen toe al eerder emotioneel sterker en weerbaarder te zijn en niet net als ik pas op latere leeftijd”.

Bij zijn drie eigen dochters zag hij het belang van een knuffel als vertrouweling en speelkameraad. Zo ontstond het idee om een knuffel in te zetten als communicatiemiddel en als veilige haven om kinderen emotionele weerbaarheid aan te leren. Knoefy is vernoemd naar de knuffel van Archell’s jongste dochter, Robin (10). 

De kracht van storytelling 
Knoefy koppelt de kracht van een speelkameraad aan storytelling, om kinderen te helpen sociaal-emotionele vaardigheden te ontwikkelen. Knoefy speelt de hoofdrol in herkenbare verhalen over ruzies, verlies en onmacht, of gevoelens als jaloezie en onrecht. Knoefy kent geen taboes en biedt de helpende hand bij het leren over emoties, het uiten hiervan en het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen. Om Knoefy interactief te maken wordt hij in de vorm van een handpop gemaakt. Knoefy is een poppenkastvoorstelling, storytelling, een knuffel en een lespakket in één.